Thursday, August 5, 2010

I Evropska komisija zabranila BlackBerry

Evropska komisija je svim zaposlenima, kojih ima više od 32.000, zabranila upotrebu BlackBerry telefona i odlučila se za smartfon modele kompanija Apple i HTC, izjavio je danas portparol ove institucije. Zbog bojazni za bezbednost, tj. za nemogućnost uvida u saobraćaj preko BlackBerry sistema, poslednjih dana je više vlada zapretilo da će ograničiti upotrebu BlackBerry telefona, prenose novinske agencije. RIM je na to odgovorio da neće biti ustupaka i da svuda u svetu rade na isti način. Zdrav razum ipak govori da je kanadska kompanija spremna na pregovore, jer se suočava sa potencijalnim gubitkom ogromnog broja korisnika.
Evropska komisija je na ovaj način promenila odluku o izboru pametnih telefona iz 2008. godine, kada je prihvatila platformu za nove tehnologije na osnovu mnogih kriterijuma. Tada je važnu ulogu imala i finansijska strana, podseća agencija Rojters. Međutim, BlackBerry platforma je, u svom punom obimu, veoma specifična, jer kompanija RIM ima potpunu kontrolu nad svojom mrežom i zaštićenom tehnologijom za prenos podataka (mailova). Kompletan saobraćaj BlackBerry mail sitema obavljla se preko servera kompanije, smeštenih u SAD i Kanadi. Zahvaljujući tome, BlackBerry je omiljen među menadžerima, kojima je važna bezbedna komunikacija, navode mediji.
Upravo tu leži paradoks čitave situacije - iako je BlackBerry počeo da bude "proganjan" zbog bezbednosti, upravo ovaj sistem suštinski je bezbedniji od standardnih, zbog svoje zatvorene prirode. Problem je što vlade i druge političke institucije pod bezbednošću podrazumevaju mogućnost da, u vanrednim situacijama, "prisluškuju" i nadgledaju saobraćaj koji se odvija preko mobilnih mreža.

No comments:

Post a Comment