Tuesday, August 3, 2010

RIM predstavio novu BlackBerry platformu i telefon BlackBerry 9800 Torch

Na konferenciji za medije, koju su RIM i AT&T pompezno najavili zа 3. avgust, ispunjena su sva očekivanja - predstavljen je novi operativni sistem BlackBerry 6, kao i BlackBerry Torch 9800, prvi telefon koji radi na novom softveru, ujedno i prvi slajder ove kompanije sa QWERTY tastaturom. Nova softverska platforma, na kojoj će se zasnivati budući BlackBerry modeli, ali će moći da se instalira i na neke od postojećih, donosi brojne novitete. Kao što smo i ranije pisali, promenjen je korisnički interfejs, koji sada jednako dobro radi i sa ekranom na dodir i sa track-padom. Funkcije za rad sa socijalnim mrežama i RSS feedom su mnogo "dublje" integrisane, a tu su i napredne multimedijalne mogućnosti, zatim alatka za univerzalno pretraživanje, kao i novi browser, zasnovan na WebKitu.

BlackBerry 6 donosi brojne načine za organizaciju aplikacija i sadržaja. Glavni ekran ima pet različitih izgleda, pri čemu korisnik bira šta će se naći na njima. Primera radi, mogu se dodati linkovi ka omiljenim sajtovima ili kontaktima. Debitovali su i kontekstni meniji, sa proširenim opcijama za datu aplikaciju. Za prebacivanje između aplikacija koje rade u "pozadini" koristi se taster Menu. Nova funkcija za univerzalno pretraživanje dozvoljava korisniku da jednim unosom pretražuje sadržaj telefona, ali istovremeno i Internet i novu verziju online prodavnice aplikacija (BlackBerry App World). Browser baziran na WebKitu podržava multitouch upravljanje, automatski reformatira tekst prilikom zumiranja stranice, podržava rad sa više prozora itd.

Nova komunikaciona aplikacija integriše pristup svim potrebnim servisima: BlackBerry Messenger, Facebook, Twitter, MySpace, AOL Instant Messenger, Google Talk, Windows Live Messenger i Yahoo Messenger. Između ostalog, dozvoljava korisnicima da simultano objavljuju postove na više socijalnih mreža. Što se tiče multimedije, novost je da BlackBerry Desktop Software 6 sada dozvoljava sinhronizaciju slika, video fajlova i muzike sa aplikacijama iTunes i Windows Media Player. Uključena je i vrlo praktična funkcija Wi-Fi Music Sync. Naravno, ona dozvoljava bežinu sinhronizaciju muzičke kolekcije. Promene je doživeo i softver za kameru, pa sada ima pojednostavljene opcije za "zaključavanje", organizaciju i obradu slika. Tu je i aplikacija Podcasts, čije ime dovoljno govori o njenoj funkciji.

Prvi telefon na kojem će se "vrteti" novi softver je BlackBerry Torch 9800, koji će u SAD biti ostupan od 12. avgusta, i to preko operatera AT&T. Nadogradnja na "šesticu" će biti moguća i za moćnije modele koji su već na tržištu, a među njima su BlackBerry Bold 9700, BlackBerry Bold 9650 i BlackBerry Pearl 3G. Inače, novi telefon odlikuje se dimenzijama od 11 x 62 x 14,6 mm, a težak je 161 gram. Poseduje kapacitivni ekran od 3,2 inča, rezolucije od 360 x 480 piksela. Kao što smo već rekli, ima kliznu QWERTY tastatura, sa sopstvenim pozadinskim osvetljenjem, kao i optički track-pad. Snagu obezbeđuju procesor od 624 MHz i 512 MB RAM-a, a ugrađeno je 4 GB interne memorije. Slot za microSD kartice se podrazumeva. Kamera je od 5 Mpix, odlikuje se blicem i autofokusom, i može da snima video VGA rezolucije. Tu su još i GPS, Wi-Fi b/g/n, 3,5 mm audio izlaz, tri-band podrška za 3G mreže i baterija od 1.300 mAh.





No comments:

Post a Comment